n2100

Hvis du går og drømmer om at komme i gang med jagt, eller blot gerne vil øve dig i at skyde til måls kan du starte med at bruge et luftgevær. Der er selvfølgelig en række regler og vigtig viden du skal være klar over, inden du køber dit første gevær.

Hvad er et luftgevær

Luftgeværet er et ret almindeligt våben her i Danmark. En af fordelene ved et luftvåben er at du blot skal være fyldt 18 år for at købe et. Dette gælder selvfølgelig kun hvis kaliberen ikke er for høj. Det kommer vi til senere.

Du kan bruge luftvåbnet til nogle former for jagt, men du kan også bruge det til målskydning hvor du kan forfine dine præcisionsevner og øve dig i at skyde til måls, enten i officielle skydeklubber eller under ordnede forhold andre steder.

Sådan virker luftgeværet

Som navnet afslører ret præcist, fungerer våbnet ved hjælp af luft. Det er kraften fra luften der presser haglet afsted i høj fart.

Der skabes et lufttryk inde i geværet når du lader det, og når du så trykker på aftrækkeren, udløses dette lufttryk, og haglet skydes afsted.

Kaliber

Når man skal betegne luftgeværets styrke, gøres dette med ordet kaliber.

Kaliber er betegnelsen for den indvendige diameter i røret på luftgeværet, og dette afgør, hvor store hagl du kan skyde med og altså også hvor “farligt” våbnet er.

I Danmark findes luftgevær typisk med kaliber 4,5 mm, 5,5 mm og 6,35 mm.

ammunition_luftpistol

Typer af luftgevær

Udover kaliberstørrelsen findes der også tre forskellige typer af luftgevær. Et med fjedrekammer, et med gasstempel og et der hedder PCP luftgevær.

De fungerer alle tre på luft, men der er dog stadig en forskel på dem.

Luftgeværet med fjederkammer

Dette er det luftgevær der har været på markedet i længst tid, og derfor mener nogle at det er det klassiske valg.

Her bliver luften trykket sammen ved hjælp af en lille fjeder inde i løbet, der bliver spændt når geværet lades. Denne type gevær giver et ryk i hånden når du trykker på aftrækkeren, hvilket nogen foretrækker mens andre helst vil være foruden.

Gasstempel luftgevær

I denne type gevær komprimeres luften ved hjælp af et lille stempel inde i løbet. Processen i dette geværer minder meget om fjederkammer geværet.

PCP luftgevær

Dette gevær adskiller sig meget fra begge ovenstående. Ved dette luftvåben skal der bruges en dykkerflaske eller en håndpumpe til at pumpe luft ind i geværets cylinder. Derfor mener nogle at det er det mest besværlige gevær at eje og bruge.

Lufttrykket kommer op på 200 bar, og når trykket så er faldet til 100 bar skal der pumpes nyt luft ind igen.  Lufttrykket må aldrig forsvinde helt, da det kan skade geværet indvendigt.

Ved dette våben er der ingen rekyl, hvilket betegner det tilbagestød der sker når du skyder haglet afsted. Dette vil gøre din skydning mere præcis.

Regler for luftgevær

Et luftgevær er et forholdsvis kraftigt våben, og skal derfor selvfølgelig altid bruges med omtanke. Samtidig er det også strengt forbudt at sigte mod mennesker og dyr, selv når geværet ikke er ladet. Nogle luftgeværer bruges dog til typer af jagt, så her er reglerne lidt anderledes.

luftgevær

I Danmark siger lovgivningen at du kan købe luftvåben når du er over 18 år. Hvis du er yngre end dette, skal du have en myndig person med, både når du køber våbnet og når du bruger det.

Våben med en kaliber op til 4,5 mm kan købes uden tilladelse, men hvis kaliberen er over 4,5 mm, skal du have en officiel tilladelse fra politiet.

Hvis du allerede har et jagttegn, behøver du dog ikke tilladelse.

Du kan læse meget mere inde på luftgevær.dk