n2100

Det korte svar er, ja. Men, der er også nogle men. Det er generelt noget kontrovers for pengeinstitutter og lånydere, at låne penge ud til unge mennesker. Den dag du er fyldt 18 er du voksen i lovens forstand. Det betyder i klartekst at du fra den dag af selv er ansvarlig for konsekvenserne af dine handlinger.

Men erfaringsmæssigt er du måske kun et par dage videre end da du var 17. Alle beslutninger og handlinger har konsekvenser, det kan alle forstå. Men at overskue konsekvenserne kræver erfaring. Og det er netop hvad du normalt ikke har som 18-årig. Du er jo lige begyndt at prøve kræfter med voksenverden, ikke?

Derfor er det kun få lånydere der tilbyder lån til 18-årige. De fleste sætter bommen højere, fx ved 21 – 22.

Du skal også regne med at der er flere begrænsninger end ellers, når du vil låne penge som 18-årig. De lån du kan få kan også være dyrere end tilsvarende lån til ”rigtige” voksne.

Tænk dig godt om inden du kaster dig ud i pengeeventyr

At låne penge er det samme som at stifte gæld. Låne penge lyder mere harmløst, derfor vil du aldrig se lånydere bruge udtrykket: ”her kan du hurtigt stifte gæld, op til 150.000,- kroner, uden sikkerhed”.  Men det er faktisk lige præcist det du gør, når du tager et lån.

De hurtigste lån er de såkaldte sms-lån. Der kan du låne mindre beløb ganske hurtigt, over mobilen. Det betyder dog også at du ikke har tid til at tænke dig grundigt om.

Find evt. nogle blogs om hurtige lån, og se hvad andres erfaringer er. Måske kan du endda lave din egen blog hvis du har erfaringer der kan deles.

pengemangel

Lav et budget

Det allervigtigste du skal tænke på er ikke hvor hurtigt du kan få pengene på din konto, men hvor hurtigt du kan betale gælden tilbage. Den bedste måde at gøre det på er ved at lave et budget, allerede på forhånd.

Der opstiller du alle dine faste og kendte variable udgifter overfor dine indtægter, så kan du se hvor stort dit rådighedsbeløb er. Husk at gælden skal betales tilbage af dit rådighedsbeløb. Det fortæller dig også hvor mange penge du kan undvære til afbetaling af lån. Det er vigtigt at du tager alle nødvendige udgifter med, som husleje, madpenge, og andre livsvigtige omkostninger.

lån

Gør dig klog inden du tager et lån

Det er vigtigt at du forstår de grundlæggende begreber i forbindelse med lån. Fx ÅOP. Det betyder årlige omkostninger i procent. ÅOP kan være alt mellem under 10 til næsten 1000%. ÅOP fortæller dig hvor mange procent at lånebeløbet du kommer til at betale over et år.

Når ÅOP er svimlende høje, skyldes det normalt at der er tale om et kortvarligt lån. Det er lån som skal betales tilbage indenfor et par uger eller måneder. Så skal du i virkeligheden kun betale en brøkdel af ÅOP, når løbetiden er en brøkdel af et år. Især sms lån har høje ÅOP, men hvis du kan tilbagebetale til aftalt tid er det ok.

ÅOP alene fortæller dig altså ikke alt. Den anden vigtigste faktor er det totale tilbagebetalingsbeløb i kroner og øre. Det fortæller dig hvor mange kroner du skal betale tilbage når du fx låner 5000,- kroner.

Del dette beløb med løbetiden, så har du dine månedlige lånomkostninger i kroner og øre. Ligger de indenfor dit rådighedsbeløb så har du råd til lånet.