n2100

Hvis du er  en af de 5.7 millioner danskere, der har et dansk pas, er du temmelig heldigt stillet. Et dansk pas er faktisk rigtigt nyttigt, hvis man som mange af os ønsker at rejse verden tynd. Danmark er faktisk fornemt placeret på en fjerdeplads over de lande, der er mest velkomne i udlandet. Læs videre her.

Et dansk pas giver visumfri adgang til det halve af verden

I skrivende stund har man med et dansk pas adgang til ikke mindre end 187 lande, i modsætning til de ”sølle” 178 lande i 2018. Som dansker slipper man altså i rigtig mange tilfælde for at gå en besværlig visumansøgning igennem. Der er endda blevet tilføjet yderligere visumfri rejsemål til i 2019. de 9 nye lande, der nu er kommet på paslisten er:

rejse med dansk pas

 • Andorra
 • Færøerne
 • Grønland
 • Liechtenstein
 • Monaco
 • De palæstinensiske selvstyreområder
 • San Marino
 • Vatikanstaten
 • Benin

En plads længere ned på listen

De imponerende 187 lande har dog ikke været tilstrækkeligt for at Danmark kunne bevare sin tredjeplads fra 2018. Danmarks nuværende fjerdeplads deles med naboerne i Sverige og Finland, samt Italien, hvorimod listens topscorer er Japan, der med sine 190 visumfri rejsemål må siges, at være ekstremt velkomne uden for ørigets grænser. Det er da især også de asiatiske lande, der virkelig rykker op ad ranglisten. F.eks. er en stærk toer på listen Singapore, der kun halter efter med et point. En dansk fjerdeplads er dog bestemt ikke noget at kimse af; og visumfri adgang har desuden et par nyttige fordele med i posen.

destination

 • Som dansker behøver man ikke gennemgå en opslidende og bureaukratisk ansøgningsproces på diverse ambassader og konsulater.
 • Man sparer som følge af dette desuden også en klækkelig sum penge, som f.eks. i stedet kan bruges på ferien.
 • Man slipper for lange køer og ventetid ved rejsedestinationen.

Hvem udarbejder så denne liste

Den årlige pas-hitliste bygger på data indsamlet af International Air Transport Association (Iata), der er en international luftfartsorganisation, der bl.a. har fuldstændigt styr på hvor mange mennesker, der årligt hopper på en flyver. Iatas tal sendes dernæst videre til advokatfirmaet Henley & Partners, der især arbejder med statsborgerskabsspørgsmål, hvorefter listen så udarbejdes.

Hvem ligger lavt på listen?

I enhver pointbaseret liste eller system er der topscorere, og så dem, der ligger i bunden rent pointmæssigt. Måske ikke så overraskende ligger Afghanistan og Irak helt i bunden med deres 30 point, skarpt efterfulgt af lande som Somalia og Syrien med 32 point. Terrortruslen har jo desværre nok noget at gøre med disse landes lave placering på ranglisten.

Tjek i god tid om passet stadig er gyldigt

Det har dermed nærmest aldrig været lettere og billigere som dansker, at få adgang til rejsemål i hele verden. Men hvis man som en del danskere ikke pakker kufferten hver eneste dag, så bør man først og fremmest tjekke om ens pas stadig er gyldigt; og det er bedst at gøre dette i god tid, da man jo nødig skulle blive nødt til at aflyse sin rejse på grund af udløbet pas. Hvis man nu skulle opdage, at det faktisk er på tide at forny passet, så er det gudskelov en ganske enkel proces; man skal dog være bevidst om, at det dog tager lidt tid før man får sit nye pas i hånden; og så kommer der selvfølgelig nogle omkostninger oven i. Ellers er det bare med at ønske god rejse til alle rejselystne danskere.