n2100

Når du kigger lidt rundt på Internettet får du mange tilbud om gratis hjemmesider. De fleste af disse tilbud er reelle nok. Det er intet problem i dag, at oprette en hjemmeside der ikke koster en rød reje. Hvor vidt det er virkelig gratis, er dog en anden diskussion.

Men der findes i hvert fald mange værktøjer, skabeloner, tips og vejledninger, som du frit kan bruge uden at det koster dig penge. Med disse redskaber er det blevet til en bogstavelig barneleg, at oprette en hjemmeside. Selv 8-årige børn kan gøre det på et par minutter. Nogle unger lærer endda html kodning, lige så hurtigt som de lærer at læse og skrive.

Hvad skulle man så bruge en webdesigner til? Eller en virksomhed der laver hjemmesider? Det er da en barneleg, og gratis, er det ikke?

Gratis som i ”gratis” findes ikke

Noget du bør være opmærksom på er, at i den virkelige verden findes der ikke noget der er gratis. Og slet ikke i Cyberspace. Selv med en vennetjeneste er der en slags afregning. Den er uformel og uforpligtende, men moralsk står den på solide ben. Når en ven gør dig en tjeneste, er du moralsk forpligtet til at gøre gengæld. Ikke med det samme, men når vennen beder dig om en tjeneste, eller er kommet i knibe.

I Cyberspace er det mere indviklet. Der er dine personlige data nemlig en ægte valuta. Denne valuta bliver der handlet med og spekuleret i, på samme måde som med værdipapirer eller kryptovaluta som Bitcoins.

De såkaldte ”Big Tech” koncerner som Google, Facebook, Amazon etc. tjener tusinde af milliarder kroner på vores personlige data. Du kan vædde på, når du får tilbudt muligheden om at få en gratis hjemmeside, så betaler du med dine personlige data.

Det kan være fint, eller ikke

Hvor vidt dette opleves som et problem kan variere fra person til person. Men handel med persondata kan have helt uoverskuelige konsekvenser. En af disse konsekvenser er, at vi nu har en Donald Trump til at regere verdens største økonomiske og militære magt.

Han vandt valget med hjælp af misbrugte persondata, som Facebook solgte til et firma der stod for hans valgkampagne. Firmaet er senere blevet fundet skyldig i datamisbrug og manipulation, og er blevet opløst. Men verden sidder tilbage med Trump på roret.

Hvis du vil undgå at dine persondata ender i de falske hænder, skal du være meget forsigtig med ”gratis” tilbud.

Professionel webdesign er mere end bare flotte hjemmesider

En anden pointe er følgende: Det er nemt nok at lave en flot hjemmeside med skabeloner og gratis apps. Det er måske også helt fint, hvis du bare skal have en blog som du deler med vennerne. Eller hvis det er en hjemmeside til en lokal forening, som ikke behøver at række ud i det store Cyberspace.

Men hvis du vil tjene penge med en hjemmeside, har du brug for professionel bistand. Hjemmesiden skal nemlig også kunne findes af Google. Det kan du vælge at betale Google for.

Men billigere, og bedre, er at hyre en webdesign virksomhed der også laver SEO for din hjemmeside.